• 8000 1008
  • P-Pk 9-17

Karstuma dūriens

01.07.2024

Vasaras tveicei pieņemoties spēkā, ir svarīgi apzināties, cik bīstams karstuma dūriens var izrādīties mūsu spalvainajiem draugiem. Dzīvībai bīstamo karstuma dūrienu izraisa lolojumdzīvnieka nespēja efektīvi regulēt ķermeņa temperatūru. Lai palīdzētu izprast šo apdraudējumu un uzzināt vairāk par preventīvajiem pasākumiem, emuārā esam iekļāvuši vērtīgu informāciju, kuras pamatā ir uzticami zinātniskie pētījumi.

Karstuma dūriens un lolojumdzīvnieki

Karstuma dūriens lolojumdzīvniekiem var iestāties, ja mīluļi ilgstoši atrodas paaugstinātā temperatūrā vai ir fiziski aktīvi karstumā. Suņus šī nelaime var piemeklēt biežāk, jo tiem ir mazāk sviedru dziedzeru un ķermeņa atdzesēšanai nākas vairāk paļauties uz elsošanu. Tomēr karstuma dūriena riskam pakļauti arī kaķi un citi dzīvnieki. Ir ļoti svarīgi atpazīt karstuma dūriena pazīmes: smaga elsošana, pārmērīga siekalošanās, paātrināta sirdsdarbība, vājums un pat kolapss. Kā citus simptomus var minēt vemšanu, caureju un dezorientāciju. Lai izvairītos no turpmākām komplikācijām, jārīkojas nekavējoties.

Profilakse un pirmā palīdzība

Lai novērstu karstuma dūriena iestāšanos, nepieciešams veikt preventīvus pasākumus. Jāpārliecinās, ka lolojumdzīvniekiem vienmēr pieejams svaigs ūdens un vēsa, ēnaina vieta. Mīluļus nedrīkst atstāt automobiļos, jo temperatūra salonā var būtiski paaugstināties vien minūšu laikā pat tad, ja esat atstājuši mazliet pavērtu logu. Pastaigas un fiziskās aktivitātes vajadzētu ieplānot vēsākā laikā. Ja rodas aizdomas par karstuma dūrienu, jārīkojas nekavējoties. Lolojumdzīvnieks jānogādā vēsākā vietā, jāsamitrina spalva ar krāna ūdeni, jāpalīdz atvēsināties, izmantojot ventilatorus vai gaisa kondicionēšanas sistēmu. Tomēr, lai pilnvērtīgi izvērtētu jūsu lolojumdzīvnieka veselības stāvokli, jāsazinās ar veterinārārstu.

Hidratācijas nozīme

Uzņemot pietiekami daudz šķidruma, iespējams samazināt karstuma dūriena risku. Lolojumdzīvniekiem jānodrošina pastāvīga piekļuve svaigam un tīram ūdenim. Atsevišķos gadījumos lolojumdzīvniekiem var būt nepieciešama papildu palīdzība saistībā ar hidratāciju, it īpaši karstā laikā vai palielinātas fiziskās slodzes gadījumā. Perorālie rehidratācijas līdzekļi kā Oralade, ir radīti tieši lolojumdzīvniekiem un palīdz atgūt zaudētos elektrolītus un šķidrumu. Lai veidotu jūsu mīlulim piemērotu hidratācijas stratēģiju, nepieciešams konsultēties ar veterinārārstu. Iegūstot informāciju par riskiem un preventīvajiem pasākumiem, mēs varam pasargāt mūsu spalvainos draugus no karstuma dūriena. Iemācoties atpazīt karstuma dūriena pazīmes, nodrošinot vēsu un drošu vidi, kā arī nosakot pareizu hidratāciju par prioritāti, mēs rūpējamies par lolojumdzīvnieku labsajūtu. Nedrīkst aizmirst, ka jautājumos, kas saistīti ar karstuma dūrienu, informācija jāmeklē tikai uzticamos avotos un jākonsultējas ar veterinārārstu. Pārliecināsimies par to, ka mūsu mīluļi var baudīt drošu un prieka pilnu vasaru.

Ziņas:

Visas ziņas